12 Temmuz 2014 Cumartesi

EZAN-I MUHAMMEDÎ VE MÜEZZİNLİK



Hadîs-i Şerîf:
 "Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevimlisi (vakit girince) iftar etmekte acele edendir." 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 15   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

EZAN-I MUHAMMEDÎ VE MÜEZZİNLİK


Ezanın faziletleri ile alakalı birçok hadîs-i şerîf vardır. Bunlardan bazıları: "Bir kimse sevabını Allâh'tan ümit ederek bir sene ezan okursa, kıyâmet günü kendisine: Dilediğin kimseye şefaat et." denir. "Allah rızası için müezzinlik yapanlar kabirlerinde çürümezler." "Bir köy veya şehirde ezan okunduğu zaman Azîz ve Celîl Allah o gün orayı azabından emin kılar."
"İnsanlar ezanda olan faziletleri bilmiş olsalardı; ezan (okumak) için kılıçlarla vuruşurlardı."
"Müezzinin günahı, sesinin uzayıp gittiği yerleri dolduracak da olsa bağışlanır. Her yaş ve kuru onu tasdik eder."
"Kendisinin (ezan okuyarak namaza) daveti ile namaz kılanlar kadar kendisine sevap verilir."
"Yemin etsem doğru çıkarım; Allâh'ın en sevgili kulları güneşi ve ayı gözeten(müezzinler)lerdir. Onlar kıyâmet gününde boylarının uzunluğu ile tanınacaklardır."
Allâhü Teâlâ, bir dağ eteğinde koyun güderken ezan okuyup namazını kılan çobandan razı olur ve "Şu kuluma bakın; ezan okuyup namaz kılıyor, benden korkuyor. Onu bağışladım ve cennete koydum.' buyurur.
Resûlullah (s.a.v) ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrarlar, yanındakiler de bunu işitirdi.


MUTFAĞIMIZ: YEŞİL MERCİMEKLİ PATLICAN (5 Kişilik)

Malzemeler: 5-6 tane küçük veya dolmalık patlıcan, 1 adet soğan, 2 adet domates, 1-2 yeşil biber, 5 diş sarımsak, 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça ve nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, kuru nane, karabiber, pul biber.
Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur, parmak kalınlığında aralıklarla gövdesinden ayırmadan dilimlenir ve 10 dk. tuzlu suda bekletilir, avuç içinde hafifçe suları sıkılır. İnce ince doğranan soğan, domates ve diğer malzemeler karıştırılır ve patlıcan dilimlerinin arasına yerleştirilip, tencereye dizilir, patlıcanlar seviyesinde su konulur ve pişirilir.
Hicrî: 15   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder