19 Temmuz 2014 Cumartesi

MÜMİNİN FİRASETİ



 Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: 
 "Muhakkak oruçlunun, iftar anında ettiği duâlar reddolunmaz."
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 22   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

MÜMİNİN FİRASETİ


Hâce Abdülhâlık Gucdüvânî Hazretleri, bir âşûra günü mürîdlerine mârifet hakkında sohbet ediyordu. Koltuğunda seccâdesi, sırtında hırkası ile zâhid sûretinde bir genç huzuruna geldi. Hâce Hazretleri ona baktı. Bir müddet sonra bu genç ayağa kalkıp "Resûlullâh (s.a.v.), 'Mü'minin firâsetinden sakınınız. Zira o Allâhü Teâlâ'nın nuruyla bakar.' buyurdular. Bu hadîs-i şerifin sırrı nedir?" diye sordu.
Hâce Hazretleri, bu hadîsin sırrı, belindeki zünnar (Hristiyan keşişlerin bağladığı kuşak)ı kesmen ve Allâhü Teâlâ'ya îman etmendir, buyurdular. Genç, zünnar kuşanmaktan Allâh'a sığınırım, dedi. Hâce Hazretleri hizmetkârına, bakmasını işaret etti. Hizmetkâr kalkıp hırkasını açınca altında zünnarı gördü. O genç, zünnarı kesip hemen Müslüman oldu. Hâce Hazretleri,
"Dostlarım ve mürîdlerim! Bizler de zünnarı keselim ve tevbe edelim. Bu, ahdi yenilemektir. Bu genç zâhirî zünnarı kestiği gibi biz de gurur ve kibirden ibaret olan bâtınî zünnarı keselim. Bu genç bugün bağışlandığı gibi biz de mağfirete nâil olalım." buyurdular. Bu sözlerinden mürîdlerde manevî bir hal hâsıl olup hepsi Hâce Hazretlerinin ayaklarına kapandılar ve tevbelerini yenilediler.


FIKRA:         NASRETTİN HOCANIN HESABI
Hoca Efendi bir gün hamama gider. Hamamcılar hocaya bir eski peştamal, bir de eski havlu verir, pek itibar etmezler. Hoca bir şey demeyip çıkarken on akçe bırakır. Hamamcılar hem şaşırır, hem de sevinirler.
Bir hafta sonra hoca yine hamama gelir, bu defa hamamcılar fevkalade itibar ederler. Sırmalı havlular, ipekli peştemallar verirler. Hoca yine bir şey demeyip çıkarken bir akçe bırakır. Hamamcılar bu sefer şaşır­makla beraber bahşişin azlığından hiddetlenip: "Efendi, bu ne biçim muamele" dediklerinde hoca: "Bunda şaşılacak bir şey yok. Bugün verdiğim bir akçe geçenki hamam hakkıdır. Geçenki bugünün ücretidir." der.
Hicrî: 22   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder