3 Temmuz 2014 Perşembe

RAMAZAN AYININ BAZI ADABI



Hadîs-i Şerîf:
 "Ramazân-ı Şerîf, sabır ayıdır. Sabrın sevâbı cennettir. Yardımlaşma ayıdır. Ramazan ayında mü'minlerin rızkı artar."
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü 'l-Ummâl)
Hicrî: 6 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

RAMAZAN AYININ BAZI ADABI


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
"Oruçlu için iki ferah (sevinç) vardır: Biri iftar ettiği zamanda, diğeri de Rabb'ine kavuştuğu zamandadır." (Sahîh-i Buhârî) Şeyh Kelâbâzî şöyle dedi: Burada iftâr ile mü'minin dünyadan çıkmasına işâret edilmiş olabilir. Zira mü'min bu dünyada ömrü boyunca nefsinin de arzu ettiği haram kılınmış şeylerden (yemeyerek) oruç gibi nefsini tutmaktadır. Bütün ömrü oruç tuttuğu bir güne benzetilirse güneşin batması ömrünün sona ermesi olur. Artık cennette bütün arzu ettikleriyle dilediği gibi iftar eder. Nitekim Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) "Ölüm mü'minin hediyesidir." buyurmuşlardır.
(Taberânî Kebir)
Oruç günlerinin otuz gün olmasının hikmeti:
Hz. Adem aleyhisselâm ağacın meyvesinden yediğinde, o meyve vücudunda otuz gün kaldı. Allâhü Teâlâ da onun nesline aç ve susuz kalarak bu müddet oruç tutmayı farz kıldı. Geceleri yemelerine müsaade etmesi de Allâhü Teâlâ'nın fazlındandır. Ramazân-ı Şerîf ayında tevbeye devam etmeli, hasımlarıyla barışıp helalleşmeli, elbisesini temiz tutmalı, dilini gıybet ve iftirâ gibi çirkinliklerden korumalıdır.
Gücü yettiği kadar nafile ibadetlere, tesbih (Sübhânallah), tehlîl (Lâ ilâhe illallâh) ve Resûlullâh Efendimiz'e (s.a.v.) salevat getirmeye gayret etmelidir.
Ramazan ayında yetimlere ve düşkünlere çok sadaka vermeli, fakirleri sofrasına ortak edip oruçlulara iftar vermeli, iftar vaktinde duayı da asla unutmamalıdır.
Bütün insanlarla gücü yettiğince güzel geçinmek de bu ayda dikkat edilecek hususlardandır.
Bu ayda çoluk çocuğunun gönlünü hoş tutup onlara genişlik göstermelidir. Zirâ kişinin ailesine yaptığı masraf, hesabına sadaka sevabı olarak yazılır.
Hicrî: 6 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder