3 Nisan 2014 Perşembe

BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ K.S.



Hadîs-i Şerîf:
 "İlim yeryüzünden kaldırılmadan ilim öğrenmeye çalışın. Zira ilmin kaldırılması demek, âlimlerin ölüp dünyadan gitmesi demektir." 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Dârimî)
Hicrî:4 Cemâziyelâhir 1435   •Fazilet Takvim

SULTANÜ L-ÂRİFÎN BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ K.S.

Silsile-i Sâdât'ın beşinci halkasını teşkil eden Ebû Yezîd (Bayezid) Tayfûr el-Bestâmî (k.s.) Hazretlerinin ismi Tayfûr, künyesi Ebû Yezîd, lakabı Sultanü'l-Arifîn, babasının ismi Isâ'dır. 188 (m. 803) senesinde -İran'ın kuzeyinde, Hazar Denizi yakınında- Bestâm şehrinde dünyaya geldi.

Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretlerinin büyük bir zat olacağının alâmeti henüz annesinin karnında iken görülmüştü. Annesi şöyle nakletmiştir: Ben oğlum Tayfûr'a hâmile olduğumda şüpheli bir şey yesem, karnımda bir ağrı olur, o şüpheli şeyi kusup çıkarıncaya kadar devam ederdi.

Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, Bestâm'dan ayrıldı ve otuz sene, Şam beldelerinde ve sâir yerlerde ilim tahsil etti.
Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, veli olduğunu duyduğu bir zatı ziyarete gitti. Onun, mescide gitmek üzere evinden çıktığı sırada kıble tarafına tükürdüğünü görünce ona selam bile vermeden geri döndü ve; "Resûlullâh'ın âdabından bir edebe riâyet etmeyen, o hususta kendisine güvenilmeyen kimseye velilik iddiasında nasıl güvenilir?" buyurdular.

Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri, 261 (m. 874) veya 264 (m. 877) senesinde vefat etti.
Türbesi Bestâm'dadır. Hatay'ın Kırıkhan ilçesi, Alaybeyli köyünde bir türbesi olup ziyaret edilmektedir.

Cismen beraber olmadığı halde üstâzının rûhâniyetiyle terbiye olunan kimseye Üveysî denilir. Bayezid-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri Üveysîdir. Zira onu Ca'fer-i Sâdık Hazretlerinin (k.s.) rûhâniyyeti terbiye etmişdir. Buyurdular:
"Hakka vâsıl olanlar, ancak hürmete riâyet ederek vâsıl olmuşlardır. Kovulanlar da hürmeti terk ettikleri için kovulmuşlardır." "Ya olduğun gibi görün veya göründüğün gibi ol." "Kerâmet gösteren, hatta havada uçan birini görseniz Allâhü Teâlâ'nın emirlerini, yasaklarını, hududunu muhâfaza ve dini vazifeleri edâdaki halini görmedikçe ona asla îtibar etmeyin."
Hicrî:4 Cemâziyelâhir 1435   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder