20 Aralık 2013 Cuma

RESÛLULLÂH EFENDİMİZ’İN TAVSİYELERİ



Hadîs-i Şerîf:,
Peygamberimiz “Hırsızların en kötüsü namazından çalan kimsedir.” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm “Yâ Resûlallâh! Kişi namazından nasıl çalar?” dediler. Peygamberimiz “Rükûunu ve secdesini tam yapmaz” buyurdu. 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:16 Safer 1434   •Fazilet Takvim


RESÛLULLÂH EFENDİMİZ’İN TAVSİYELERİ


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
Allâhü Teâlâ, Yahya aleyhimesselâma hem kendisi amel etmek, hem de İsrail oğullarına amel etmelerini emretmek üzere, beş kelime emredince İsrailoğullarını Beytü’l-makdis'de topladı, mescidi doldurdular. Yahya aleyhisselâm, yüksekce bir yere çıkıp Allâh'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle dedi:

Allâhü Teâlâ, amel etmem ve size de amel etmenizi emretmem için beş kelime emretti.

Onların ilki ona hiçbir şeyi ortak koşmaksızın ibâdet etmenizdir. Bunun misâli, öz malından altın veya gümüşle bir köle satın alıp kendi işinde çalıştıran bir adama benzer. Fakat köle, çalışmasının kazancını, efendisinden başkasına ödüyordur. Hanginiz, kölesinin böyle davranmasına sevinir, razı olur? Hiç şüphesiz, sizi Allâh yarattı ve rızkınızı da vermektedir. Öyle ise Allâh’a, hiçbir şeyi ortak koşmaksızın ibâdet ediniz.

İkincisi, Allah size namaz kılmanızı emretti. Namazda, yüzünüzü sağa sola çevirmeyiniz. Şüphe yok ki, yüzünü başka tarafa çevirmedikçe Allâhü Teâlâ kuluna teveccüh buyurur.

Üçüncüsü, Allah size orucu emretti. Bunun misâli: Yanında misk kesesi olduğu halde, bir topluluk içinde bulunan ve hepsi ondaki misk kokusunu duyan bir kimseye benzer. Hiç şüphesiz, oruçlunun ağzının kokusu, Allah katında, misk kokusundan daha güzeldir.

Dördüncüsü, Allah size sadakayı emretti. Bunun misâli: Düşmanın esir edip ellerini boynuna bağladıkları ve boynunu vurmak üzere yaklaştırdıkları bir kimsenin  “Canımı, elinizden kurtarmak için size bir fidye versem olmaz mı?” deyip çok az fidye ödeyerek kendisini onlardan kurtarmasına benzer.

Beşincisi, Allâh size kendisini çok zikretmenizi emretti. Bunun misâli: Düşmanın kendisini sür'atle tâkib ettiği bir kimsenin, sağlam bir kaleye gelip onun içine sığınması gibidir. İşte, insan kendisini şeytandan ancak Allâh’ı zikir ile koruyabilir..
Hicrî:16 Safer 1434   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder