11 Haziran 2013 Salı

SEHER VAKTİ



Hadîs-i Şerîf,:  “Duâ ibâdetin ta kendisidir.” (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:20 Recep 1434   •Fazilet Takvim

DUA İÇİN FAZİLETLİ VAKİTLERDEN SEHER VAKTİ


Duâ etmek için, sene içinde arefe günü, aylardan ramazan ayı, günlerden Cuma günü, gecelerde seher vakti gibi mübarek vakitler gözetilir.

Allâhü Teâlâ    وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ 
 “(O müttakîler) seher vakitleri hep istiğfar ederlerdi.” (Zâriyat Sûresi, âyet 18) buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de;
“Rabb’imiz Tebâreke ve Teâlâ, her gecenin son üçte birinde dünya semâsına tecelli eder ve şöyle buyurur: “Kim bana duâ ederse, duâsını kabul ederim; kim benden bir şey isterse, ona istediğini veririm, kim benden mağfiret talep ederse, onu bağışlarım.” (Ebû Dâvud)

Yâkub aleyhisselâm'ın oğulları kardeşleri Yûsuf aleyhisselâm'a yaptıkları haksızlıktan dolayı utanıp hatalarını itiraf etmişler ve babaları Yâkub aleyhisselâm'a gelip kendileri için istiğfarda bulunmasını istemişlerdi.

Yâkub aleyhisselam da         قَالَ سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَكُمْ رَبِّيَ        
“Yakında sizin için Rabbimden mağfiret taleb ederim…” (Yûsuf sûresi, âyet 98) buyurmuştu.
Yâkub aleyhisselâm'ın hemen istiğfar etmemesi, duâların kabul vakti olan seher vaktini veya Cuma gecesini bekleyeceği içindir.
Yâkub aleyhisselam seher vakti kalkıp dua etti, evlatları da arkasında âmin diyorlardı. Bu duâ neticesinde Allâhü Teâlâ tarafından “Ben onları bağışladım ve senden sonra onlara peygamberlik verdim.” diye bir vahiy geldi.
Duâ için mübarek haller gözetilir. Ebû Hureyre (r.a.) dedi ki: “Allah yolunda düşman saflarıyla karşılaşıldığı zaman, yağmur yağdığı zaman, farz namazlar için kâmet edilirken semânın kapıları açılır (ve duâlar müstecâb olur). Bu vakitlerde dua etmeyi fırsat biliniz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Ezan ile kamet arasında yapılan dua reddolunmaz.”,
“Oruçlunun duâsı reddolunmaz.” buyurmuşlardır. 
Hicrî:20 Recep 1434   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder