7 Mayıs 2013 Salı

ÂLİMİN DÜŞMESİ ÂLEMİN DÜŞMESİDİR



Hadîs-i Şerîf, : 
 Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muhakkak Allâh’ın nimetlerinin birtakım düşmanları vardır.” buyurdu. “Onlar kim” denildi. “Onlar, Allâh’ın insanlara fazlından verdiği şeylere hased eden kimselerdir.” buyurdular.” 
(Hadîs-i Şerîf, İthâfu's-Sâde)
Hicrî:25 Cemâziyelâhir 1434   •Fazilet Takvim


ÂLİMİN DÜŞMESİ ÂLEMİN DÜŞMESİDİR

İmam-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretleri bir gün yolda yürürken bir çocuğun çamura düştüğünü gördü. İmam-ı Âzam Hazretleri ona “Bundan sonra düşmemek için daha dikkatli ol” dedi.
Çocuk “Ey Müslümanların imâmı! Benim düşmem çok mühim bir iş değildir. Tekrar ayağa kalkmam da kolaydır. Hem ben düştüğüm zaman yalnız başıma düşmüş olurum. Ancak senin düşmenle bütün âlem düşmüş olur. Senin tekrar ayağa kalkman da gerçekten zor olur.” dedi.

İmam-ı Âzam (rh.) çocuğun bu sözleri üzerine ağladı. Çocuğun böyle ince fikir, akıllı ve zeki oluşuna hayret etti. Sonra da talebelerine dedi ki “Karşınıza, benim delilimden daha açık bir delil çıkarsa, benim tam anlayamadığım bir şeyi siz anlarsanız öylece amel ediniz. O zaman beni taklid etmeyiniz.”
İşte bunun üzerine talebelerinden İmam Ebû Yûsuf (rh.), İmam Muhammed (rh.) ve diğer talebeleri bazı fıkhî meselelerde hocalarından farklı görüş beyan etmişlerdir. İmam-ı Âzam Hazretlerinin böyle yapması, onun ne kadar insaflı ve verâ sahibi (şüpheli şeylerden uzak) olduğunun delilidir.

İMAM-I AZAM’IN NESEBİ VE İLİM SİLSİLESİ


İmam-ı Âzam’ın ismi Numan, babası Sâbit’tir. Hicrî 80 (M.699) târihinde Kûfe’de doğmuş, 150 (M.767) târihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.
İmam-ı Âzam ilmi hocası Hammâd’dan, Hammâd hocası İbrahim Nehaî’den, İbrahim Nehaî hocası İmam Alkame’den, İmam Alkame hocası İbn-i Mesud’dan (radıyallâu teâlâ anhum); İbn-i Mesud da, Resûlüllah sallallâhu aleyhi ve sellemden, Resûlüllah aleyhi's-selâm da Cebrail aleyhi's-selâmdan almıştır. Cebrail aleyhi's-selâma Allâhü azimü’ş-şan emreylemiştir.
İmam-ı Âzam’ın Ashâb-ı Kiram’dan Enes İbn-i Mâlik, Abdullah İbnü Ebî Evfâ, Sehl İbn-i Said-i Ensârî Hazretlerini de görmek şerefine nail olmuşlardır. Bu cihetle kendisi tâbiîndendir.
Hicrî:25 Cemâziyelâhir 1434   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder