11 Nisan 2020 Cumartesi

SAHÂBE-İ GÜZÎN



قَالَ اللهُ تَعَالَى: رِجَالٌ لَا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَنْ ذِكْرِ اللهِ وَاِقَامِ الصَّلٰوةِ وَاِيتَاءِ الزَّكٰوةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالْاَبْصَارُ. (سورة النور ، ۳٧)
 الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  ( أؤيله ) آداملر ( واردر كه ) اونلرى هجبر تجارت ، هجبر آلش وريش اللهى ذكر أتمكدن ، دوسدوغرى نماز قلمقدان ، ذكاتى ورمكدن آلقويماز . اونلر ، كندسنده قلبلريك و كوزلريك ( دهشت و اظضرابه ) دوشه جكى كوندن قورقارلر   . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Öyle) adamlar (vardır ki) onları hiç bir ticâret, hiç bir alışveriş Allâh’ı zikretmekten, dosdoğru namaz kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoymaz. Onlar, kendisinde kalblerin ve gözlerin (dehşet ve ızdıraba) düşeceği günden korkarlar.” 
(Nûr Sûresi, âyet 37)
Hicrî:   18   Şaban   1441  Fazilet Takvimi

SAHÂBE-İ GÜZÎN


Sahâbe-i Güzîn’in Kur’ân-ı Kerîm’deki güzel sıfatları pek çoktur. Onlar hep bu dîn-i mübînin terbiyesiyle yetişmiş ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in izinden gitmiş bahtiyar kimselerdir. Onlar hakkında Kur’ân-ı Azîm’de: “Sâdıklar, vefâkarlar, tevbe ederler, ibâdet ederler, iyiliği emir ve fenalığı nehyederler, Cenâb-ı Hakk’ın emir ve yasaklarına riâyet ederler, sadaka verir ve Allâhü Teâlâ’yı çok zikrederler.” gibi sıfatlar zikredilmiştir.
Bazı âyet-i kerîmelerde de şöyle buyurulmuştur:
“Namazlarında huşû üzere olurlar, lağviyattan (boş konuşmaktan) kaçınırlar, zekât verirler. Mallarında muhtaç olanların hakkı olduğunu bilip gerek kendilerinden bir şey isteyenlere ve gerek çekindikleri için kimseden isteyemeyenlere kendi mallarından verirler.”
(Müminûn Sûresi, âyet 1-3)
“Kâfir ve dinsizlere karşı şiddet üzere olup kendi aralarında gâyet şefkatli bir şekilde davranırlar, ibâdetleri sayesinde yüzleri nurludur.”
(Fetih Sûresi, âyet 29)
Sahâbe-i Kirâm’dan Mekke-i Mükerreme’nin fethinden önce Medîne-i Münevvere’ye hicret eden Mekkeli Müslümanlara Muhâcir; Muhâcirlere yurtlarını açan ve onlara yardımcı olan Medîneli Müslümanlara Ensar denir. Sahabe-i Güzîn’in tamamının en fazîletlisi Hz. Ebûbekr-i Sıddîk ve Hz. Ömerü’l-Fâruk ve onlardan sonra Hz. Osmân-ı Zinnûreyn ve Hz. Aliyyü’l-Mürtezâ’dır. Bu dört muhterem zâta Hulefâ-i Râşidîn ve Çehâr Yâr-ı Güzîn (Peygamberimizin dört seçkin dostu) diye de tabir olunur.
Aşağıda Sahâbe-i Kirâm’dan isimleri sayılacakların tamamına Aşere-i Mübeşşere denilir ki dünyada iken cennet ile müjdelenmiş on zât demektir: Hz. Ebûbekr-i Sıddîk, Hz. Ömerü’l-Fâruk, Hz. Osmân-ı Zinnûreyn, Hz. Aliyyü’l-Mürtezâ, Hz. Talha, Hz. Zübeyr, Hz. Abdurrahman bin Avf, Hz. Ebû Ubeyde bin Cerrâh, Hz. Sa’d bin Ebî Vakkas ve Hz. Saîd bin Zeyd (Rıdvânullâhi aleyhim ecmaîn)
Hicrî:   18   Şaban   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder