13 Eylül 2018 Perşembe

TEMİZLİK ÎMÂNDANDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَخَلَّلُوا فَإِنَّهُ نَظَافَةٌ وَالنَّظَافَةُ تَدْعُو إِلَى الْإِيمَانِ وَالْإِيمَانُ مَعَ صَاحِبِهِ فِي الْجَنَّةِ. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  دشلرينزين آراسنده قالان يمك آرتقلرنى تمزلينز . زيرى بو ( آغز و دشلر إيجن ) بر تمزلكدر و تمزلك إيمانه دعوت أدر . إيمان ده صاحبنى جنته كوتورور ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Dişlerinizin arasında kalan yemek artıklarını temizleyiniz. Zîrâ bu (ağız ve dişler için) bir temizliktir ve temizlik îmâna dâvet eder. Îmân da sâhibini cennete götürür.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   03  Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 

TEMİZLİK ÎMÂNDANDIR

 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Temizlik, îmandandır.” buyurarak temizliği bize asırlar önce haber vermiştir. Allâhü Azîmüşşân da kılınan namazlardan önce abdest alınmasını bize emir buyurmuştur.
Gusül abdesti alınması îcâb ettiğinde, bütün vücûdun yıkanması ve uykudan uyanınca el ve yüzün yıkanması da hep temizlik içindir. Bize her yerde temizliği emreden dinimiz ne büyük, ne güzel bir dindir!
Abdest, damarlarda kanın dolaşmasını kolaylaştırdığından abdest ile yürekte bir parlaklık, bir tatlılık belirir. Abdest başı serin tuttuğundan abdest alanlarda baş ağrısı ve diş ağrısı çok olmaz. Abdest almak ile derilerin gözenekleri açıldığından nefes alma yolları düzelir.
Yemekten önce ve sonra el ağız yıkamak da güzel bir temizliktir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri: “Yemekten önce el yıkamak yoksulluğu giderir (kazancı artırır), yemekten sonra el (ağız) yıkamak da insanın ince düşünce ve derin kuruntularını giderir.” buyurmuştur.
İnsan yemekten önce ellerini yıkamak ile ele bulaşan ve yemekle mideye, kana karışması kolay olan mikroplardan kurtulduğu gibi yemekten sonra ağız yıkamakla da yemek artıklarından ileri gelen kokuyu, diş ağrılarını giderip diş çürümesinin önünü aldığından sağlam kalır, sıhhatli yaşar.
Uykudan kalkınca, yüreğin ferahlamasını, gözlerin aydın olmasını sağlayan, el yüz yıkamayı asla unutmamalıdır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Sizden biri sabahleyin uykudan kalkar kalkmaz elini üç defa yıkamadan kap kacağa sokmaktan, dokunmaktan sakınsın.”
“Temiz olmaya îtina göster. Zîrâ temizlik senin rızkını artırır.” buyurmuştur. Yine Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Enes (radıyallâhü anh)’a:
“Yâ Enes, temizliğe ehemmiyet ver ki çok yaşayasın.” buyurmuştur.
Hicrî:   03  Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder