7 Eylül 2018 Cuma

DÜNYADA İNSANLARIN EFENDİLERİ CÖMERTLERDİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ثَلَاثَةٌ يَسْتَغْفِرُ لَهُمُ السَّمَوَاتُ وَالْأَرْضُ وَاللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالْمَلَائِكَةُ: اَلْعُلَمَاءُ وَالْمُتَعَلِّمُونَ وَالْأَسْخِيَاءُ. (جوامع )
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  شو اؤج كشيه كوكلر . ير . كجه . كوندز و ملكلر إستغفار أدرلر : ( علمى ايله عمل أدن ) عالملر . علم أؤكرنن طلبه لر و جومرتلر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Şu üç kişiye gökler, yer, gece, gündüz ve melekler istiğfâr ederler: (İlmiyle amel eden) Âlimler, ilim öğrenen talebeler ve cömertler.” 
(Suyûtî, Cem’u’l-Cevâmi’)
Hicrî:   24  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 

DÜNYADA İNSANLARIN EFENDİLERİ CÖMERTLERDİR

İyilik: Bir karşılık beklemeksizin malını dînin güzel gördüğü yerlere infak etmektir. Bu iyiliğe nefsin anlayışlı ve cömert olması vesîle olduğu gibi bu iyilikten men eden de yine nefsin kendi cimriliğidir. Allâhü Teâlâ Haşr Sûresi’nin 9. âyet-i kerîmesinde (meâlen):
“Her kim de nefsinin şuhhundan (hırsından, cimriliğinden) korunursa işte kurtuluşa ermiş olanlar onlardır.” buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Cennet cömertlerin evidir.”
“Cömert kişi Allâhü Teâlâ’ya yakındır, cennete yakındır, insanlara yakındır ve cehennemden uzaktır. Cimri kimse ise Allâhü Teâlâ’dan uzaktır, cennetten uzaktır, insanlardan uzaktır, cehenneme yakındır.”
“Cömertlik, cennette bir ağaçtır. Dalları dünyaya sarkmıştır. Kim o ağacın dallarından birine yapışırsa onu cennete götürür. Cimrilik de cehennemde bir ağaçtır. Dalları dünyaya sarkmıştır. Kim o ağacın dallarından birine yapışırsa onu cehenneme götürür.”
İbn-i Abbâs (radıyallâhü anhümâ) buyurdu ki: “Dünyada insanların efendileri en cömert olanlarıdır. Âhirette efendileri ise en takvâlı olanlarıdır.”
Araplar, “Cömertlik olmadan servet ve riyâset sahibi olmak, askeri bulunmayan hükümdar gibi olmaktır” demişlerdir.
Cömertlik îmânın kemâlâtına ve kalpten dünya sevgisinin çıkarıldığına işârettir.
En güzel hasletlerden olan cömertliğin de bir hududu vardır; ihtiyaç halinde ve yeterli miktârı israf etmeden hak eden kimselere vermektir.  
(Edebü’d-Dünyâ ve’d-Din: El-Bahru’l-Medid)
Hicrî:   24  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder