29 Eylül 2018 Cumartesi

CİMRİLİĞİN FENÂLIĞI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْمُسْلِمَ الْمُسَدِّدَ لَيُدْرِكُ دَرَجَةَ الصَّوَّامِ الْقَوَّامِ بِآيَاتِ اللهِ بِحُسْنِ خُلُقِهِ وَكَرَمِ ضَرِيبَتِهِ. (حم)
محقق عادل و دوغرى بر مسلمان ‘ آحلاقنين كوزلليكى و تابعتنده كى جومرتليكى سبب ايله دائما اوروج طوطانلر و الله تعالى نين حكملرى ايله عمل أدنلر دره جسينه اولاشر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak âdil ve doğru bir Müslüman, ahlâkının güzelliği ve tabîatındaki cömertliği sebebi ile dâima oruç tutanlar ve Allâhü Teâlâ’nın hükümleri ile amel edenler derecesine ulaşır.” 
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî:   19   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


CİMRİLİĞİN FENÂLIĞI

 
Hazret-i Ali (kerremallâhü vecheh): “Cimrilik, fakirlik elbisesidir. Umulur ki cömert kimse, cömertliği sebebiyle cennete girer” buyurmuştur.
Emevî halîfelerinden Ömer bin Abdülazîz hazretlerinin kızkardeşi Ümmü’l-Benîn derdi ki: “Cimriliğe yazıklar olsun! Vallâhi o bir yol olsa ondan gitmezdim, bir elbise olsa onu giymezdim.”
Hasan-ı Basri (r.a.) buyurdular: “Fenâlıkların aslı şu üç huydur: Hırs, hased ve kibir.
Kibir, İblîs’i, Âdem Aleyhisselâm’a secde etmekten menetti.
Hırs sebebiyle Âdem Aleyhisselâm cennetten çıkarıldı.
Hased de Hazret-i Âdem’in oğlunun kardeşini öldürmesine sebep oldu.”
İmâm Şâfiî (rahmetullâhi aleyh): “Cömertlik ve kerem –kişi bid‘at ehlinden olmadıkça- o kimsenin dünyâ ve âhirette kusurlarını örter” buyurmuştur.
Fakîh Hubeyş bin Mübeşşir dedi ki: “Ahmed bin Hanbel ve Yahyâ bin Maîn gibi nice âlim ve sâlih zâtlarla görüştüm. Tamâmı, sâlih bir adamın cimri olmayacağında ittifâk ettiler.”
Bişr-i Hâfî Hazretleri: “Cimri bir adama kız verme, onunla bir işe girişme! Kur’ân’ı Kerîm’i okuduğu halde bir adamın cimrilik etmesi ne fenâ bir huydur” demiştir.
Bir adamın: “Malını saklarsan elinde kalır. Malı saklamak, onu dağıtıp tüketmekten hayırlıdır” dediği Hâtem-i Tâî’ye ulaşınca dedi ki: “Allah, halkı böyle cimriliğe teşvîk eden adamın dilini kessin. Bu adam şöyle söylese daha iyi değil miydi: Cömertlik, malı tükeneceği vakitten önce bitirmez. Cimrilik de malı artırmaz. Ulaşıp ulaşmayacağın belli olmayan bir gün için malı saklamaya tenezzül etme.”
Hadîs-i şerîfte: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, her gün yeni bir rızık verir” buyurulmuştur.
Cimrinin hâline hayret edilir ki kaçtığı fakirlikle yaşamakta, gelecekte rahat yaşayacağını ümîd etmekte. Bilmez ki eceli, kaçtığı ve istediği arasında yetiverecek, fakîr gibi yaşamış olacak, zenginler gibi âhirette hesâb verecek. Bir de cimrilik ettiği, kıskandığı malıyla başkaları safâ sürüp mes‘ûd olacak, kendisi de hesâbını verecek.
Hicrî:   19   Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder