24 Eylül 2018 Pazartesi

EVLİYÂYI SEVMEK



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُوا عَن كَثِيرٍ. (سورة الشورى، ٣٠)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) : "    و سزه مصيبتدن هر نه شى إصابت أدرسه كندى أللرينزين قازانديغى شى سببيله در . و حالبوكى ( الله ) بر جوغونى عفو أدر ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve size musîbetten her ne şey isâbet ederse kendi ellerinizin kazandığı şey sebebiyledir. Ve hâlbuki (Allah) birçoğunu affeder.” 
(Şûrâ Sûresi, âyet 30)
Hicrî:   14  Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 

EVLİYÂYI SEVMEK

Bir zât Bâyezîd-i Bestâmî (kuddise sirruh) Hazretlerine gelip “Beni Rabb’ime yaklaştıracak bir amel söyleyiniz.” dedi.
Bâyezîd-i Bestâmî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurdu:
“Evliyâullâhı sev ki onlar da seni sevsinler. Zira Allâhü Teâlâ evliyânın kalblerine rahmetiyle nazar eder. Umulur ki Allâhü Teâlâ bir velî kulunun kalbinde (senin ismini görür), sana da rahmetiyle nazar eder ve seni de affeder.” (Silsile-i Sâdât-ı Nakşibendiyye)
EZAN VE KÂMET
Namaz için ezan okumak vâcip kuvvetinde bir sünnet-i müekkededir. Bir namaz vaktinin girdiği ezanla îlân edilir. Bir günde beş vakit namaz için beş defa ezân okunur.
Kâmet de ezan gibidir. Ancak kâmette “Hayye ale’l-felâh”dan sonra iki defa “Kad kâmeti’s-salâh” denilir.
Evde veya kırda kılınacak namazlar için hem ezan, hem de kâmet okumak efdaldir. Vakit girmeden ezan okunmaz. Ezan, vakitlerin sünneti değil, namazların sünnetidir. Onun için kazâ namazlarına da ezan ve kâmet okumak sünnettir.
Câhillerin ve fâsıkların ezan okuması mekruhtur. İyiyi kötüyü, yanlışı doğruyu ayırabilen (mümeyyiz) sabînin ezan okuması câizdir.
Kadınlar ezan ve kâmet okumazlar.
Ezan ve kâmette cümlelerin son kelimeleri cezm ile okunur.
Ezân okunurken tekbîrler ve şehâdetler, tekrar edilerek ve hürmetle dinlenir, sonunda şu duâ okunur: Allâhümme Rabbe hâzihi’d-da‘veti’t-tâmmeti, ve’s-salâti’l-kâimeti, âti Muhammedeni’l-vesîlete ve’l-fazîlete veb‘ashü makâmen mahmûdenillezî ve‘adtehû, inneke lâ tuhlifü’l-mî‘âd.
(Manası: Allâh’ım! Ey bu tam dâvetin ve kılınmak üzere bulunan namazın Rabbi. Peygamberimiz Hazret-i Muhammed’e (s.a.v.) vesîleyi ve fazîleti ver. Onu kendisine va’d buyurmuş olduğun “Makâm-ı Mahmûd”a eriştir. Şüphe yok ki Sen va’dinden dönmezsin.) 
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   14  Muharrem   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder