10 Eylül 2018 Pazartesi

RAMAZÂN-I ŞERÎF’TEN SONRA EN FAZİLETLİ ORUÇ, MUHARREM ORUCUDUR




قال رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَمَنْ صَامَ يَوْمًا مِنَ الْمُحَرَّمِ فَلَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ ثَلَاثُونَ يَوْمًا. (طص)‏
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  محرم آينده بر كون اوروج طوطانه هر بر كون إيجن اوطوز كون ( لك اوروج ) ثوابى واردر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muharrem ayında bir gün oruç tutana her bir gün için otuz gün(lük oruç) sevabı vardır.”
(Taberânî, el-Mu’cemu’s-Sağîr)
Hicrî:   30  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 

RAMAZÂN-I ŞERÎF’TEN SONRA EN FAZİLETLİ ORUÇ, MUHARREM ORUCUDUR


Tevbe sûresinin 36. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Muhakkak ki, ayların sayısı, Allâhü Teâlâ katında, Cenâb-ı Hakk’ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram olanlardır... ” buyrulmuştur.
Bu aylar Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır. Bunlara eşhuru hurum (haram, hürmetli aylar) denilir.
Bu aylarda yapılan isyânın günahı diğerlerinden daha büyük, ibâdetin sevâbı diğerlerinden daha çok olduğundan, öbür aylardan daha fazla hürmet edilmesi lâzım gelir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, her bir gününe karşılık otuz günlük sevab vardır.” buyurmuştur. Bir başka hadîs-i şerîfte: “...Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur.” buyurulmuştur.

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.
Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde
bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır. Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. (Duâ
ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBÂDET

Zilhiccenin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır. Akşam ile yatsı arasında, 10 rek’at namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, geçen seneyi benden râzı olarak ayır. Sâdır olan isyânımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i ilâhiyene ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.”
Her rek’atte; 7 Fâtiha-i Şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı Şerîf okunur. İki rek’atte bir selâm verilir. Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve duâ edilir.
Zilhicce’nin son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak fazîletli bir ibâdettir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

MUHARREM AYI İCTİMA‘I, RU’YET VE BAŞLANGICI

Hicrî-Kamerî 1440 yılı Muharrem ayı ictima‘ı 9 Eylül Pazar günü Türkiye saati ile 21.02’dir. Ru’yet ise 10 Eylül Pazartesi Türkiye saati ile 09.14’dür.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Avustralya Kıtası, Büyük Okyanus, Çin, Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Tayvan, Vietnam,  Tayland, Papua Yeni Gine, Endonezya, Malezya, Filipinler, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Avusturya, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap Yarımadası.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 11 Eylül Salı günü de Muharrem ayının 1. günüdür.
Hicrî:   30  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder