7 Eylül 2018 Cuma

KENDİNİZİ VE AİLENİZİ CEHENNEMDEN KORUYUN





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ. (خ )
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  هر بررلرينزين راعددر ( ألينين آلظنده نه وارسه اونى لايقيله محافظه و قورومقله مكلفدر ) و هر بررلرينز ألينين آلطنده كلردن مسؤل در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: Her birerleriniz râîdir (elinin altında ne varsa onu lâyıkıyla muhâfaza ve korumakla mükelleftir) ve her birerleriniz elinin altındakilerden mes’uldür.
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   26  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


KENDİNİZİ VE AİLENİZİ CEHENNEMDEN KORUYUN


Allâhü Teâlâ Tahrîm Sûresinin 6. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmaktadır (meâlen): “Ey îmân edenler! Kendilerinizi ve ailelerinizi ateşten koruyun ki (onun) yakacağı insanlar ve taşlardır. (O ateşin) üzerinde haşîn ve şiddetli melekler vardır ki, Allah kendilerine ne emrettiyse ona isyan etmezler ve emrolundukları şeyi yaparlar.”
O cehennem ateşinin üzerindeki memur meleklere zebânî denilir. Bunların şiddetleri cehennem ehline karşıdır.
Müslümanlar kendilerini ve ailelerini cehennem ateşinden korumalıdır. Cehennem ateşine sürüklenmelerine sebeb olacak fitne ve isyandan koruyarak Allâh’ın emirlerine itâate sevk etmelidir. Çünkü insan kendinden mes’ul olduğu gibi ailesinden de mes’uldür. Hadîs-i şerifte “Dikkat edin, hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüz(sürü)den mes’ulsünüz.” ve “Sizin hayırlı olanınız, ehline karşı hayırlı olanınızdır.” buyurulmuştur.
Hazret-i Ömer, “Yâ Resûlallah! Nefislerimizi koruruz, fakat âilelerimizi nasıl koruyabiliriz?” demişti. Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Allâh’ın sizi nehyettiği şeylerden onları nehyedersiniz ve Allâh’ın size emrettiği şeyleri onlara emredersiniz. İşte bu, onları korumak olur.”
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:
• “Allah o kimseye rahmet buyursun ki ‘Ey ehlim, ailem! Namazınıza, orucunuza, zekâtınıza, miskîninize, yetîminize, komşularınıza dikkat edin, bakın’ der. Umulur ki Allâhü Teâlâ onları onunla beraber Cennet’te bir araya getirir.”
• “Allah o erkeğe rahmet buyurmuştur ki: Gece kalkar, namazını kılar, zevcesini de uyandırır, eğer, uyanmazsa yüzüne su serper. Ve Allah bir kadına da rahmet buyurmuştur ki: Gece kalkar, namazını kılar, kocasını da uyandırır, eğer uyanmazsa yüzüne su serper.”
Bütün bunlar gösteriyor ki: Müslüman aileleri içinde bir intizam ve hayırda yarışma bulunmalıdır. Hepsi de birbirini hayra, fazîlete, âdâb-ı İslâmiyye’ye riâyete sevke çalışmalıdır. Cemiyet-i İslâmiyye, bu sâyede melekler gibi nezîh bir hayata nâil olmuş olur.
Hicrî:   26  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder