4 Kasım 2025 Salı

ÂFİYET DÖRT ŞEYDEDİR


 

قال سُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا اعْتَرَفَ بِذَنْبِهِ ثُمَّ تَابَ إِلَى اللهِ تَابَ اللهُ عَلَيْهِ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق قل ، كوناحنى ( قبول و ) إتراف أديب صوكره الله تعالى ، يه ( بر دها إشلممك أؤزره ) توبه أدرسه الله تعالى او قلون توبسنى قبول بيورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Muhakkak kul, günahını (kabul ve) itiraf edip sonra Allâhü Teâlâ’ya (bir daha işlememek üzere) tevbe ederse Allâhü Teâlâ, o kulun tevbesini kabul buyurur.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  12  Rebîulâhir   1447  Fazilet Takvim

 

 

ÂFİYET DÖRT ŞEYDEDİR

 

Evliyâdan İbrahim Havvâs (rah.) demiştir ki: Âfiyet, dört şeydedir:

• Dininde aslâ bidat olmaması,

• Sâlih amellerin sevabını zâyi edecek şeylerden uzak olması,

• Kalbinin dünya meşguliyetleriyle dolu olmaması,

• Nefsinin şehvetlerine esir olmaması.

 

YOĞURDUN FAYDALARI

 

İnce bağırsaklarda bulunabilen birçok zararlı mikrop, çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bu mikroplar, yalnız bağırsaklarda hastalık yapmakla kalmaz. İdrar kesesinde, safra yollarında, kum ve taş birikmesi ve böbrek hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa sebep olurlar.

Bu mikropların sebep olduğu toksinler, ince bağırsaklarda emilerek kana karışır ve organlarımızı yavaş yavaş zehirlemeye başlar. İşte bu zehirlerin etkisi ile damarlar katılaşır, tansiyon yükselir, vaktinden önce ihtiyarlık baş gösterir.

Yapılan araştırmalarda tabii yoğurt yiyen insanlarda, bu gibi rahatsızlıkların oldukça az görüldüğü tespit edilmiştir.

Süt, yoğurt mayası ile mayalandırıldığında laktik asit meydana gelir. İşte bu madde, sütü mayalayarak yoğurt hâline getirir.

Tıpta, laktik asit, bağırsaklarda bulunan mikropları öldürmek ve ağır ishalleri kesmek için başlıca ilaçtır.

Binâenaleyh yoğurt, hastalıklar için bir deva ve pek iyi bir gıdadır. Hastalara kuvvet ve şifa verir. Vücuttaki bazı toksinleri temizler.

Bunlardan başka, yoğurtta bulunan hâmızlık-hamiziyyet denilen ekşilik de yemeklerin hazımlarını kolaylaştırır. İştahı açar, hastalara, hastalıktan iyileşme devresinde bulunanlara mühim bir gıdadır.

Kalp hastalıklarında ve damar tıkanıklıklarında yoğurt ve soğuk ayran ferahlık verir.

Süt perhizi yapan hastalar, süt yerine evde yapılmış taze ve kaymaksız yoğurt yiyebilirler.

Hicrî:  12 Rebîulâhir  1447  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

KONU BAŞLIKLARI 2

KONU BAŞLIKLARI 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder