قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ يَتَحَسَّرُ أَهْلُ الْجَنَّةِ عَلَى شَيْءٍ إِلَّا عَلَى سَاعَةٍ مَرَّتْ بِهِمْ لَمْ يَذْكُرُوا اللهَ عَزَّ وَجَلَّ فِيهَا. (ج)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : جنت أهلى ، الله عز وجل ، ي ذكرأتمدن كجردكلرى وقتلردن باشقه هجبر شئ حيفلانمازلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cennet ehli, Allâh Azze ve Celle’yi zikretmeden geçirdikleri vakitlerden başka hiçbir şeye hayıflanmazlar.”
(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 15 Muharrem 1447 Fazilet Takvim
ASIL PİŞMANLIK ÂHİRET PİŞMANLIĞIDIR
Teğâbün Sûresi’nin 9. âyet-i celîlesinde -meâlen-: “O gün ki sizi toplanma günü için toplayıverir, işte o bir teğâbün (kimin aldatıp kimin aldandığının, kâr ve zararın belli olacağı) gündür.” buyurulmuştur.
Abdürrezzâk Kâşânî Hazretleri, bu âyet-i kerîmeyi şöyle tefsir etmiştir: “Âyet-i kerîmedeki aldanmaktan maksat, dünyalık işlerdeki aldanmak değildir. Çünkü dünyalıklar; fânî, çok çabuk gelip geçen, yok olmaya mahkûm şeylerdir. Hiçbir kimseye onlardan hiçbir şey kalmaz.
Asıl pişmanlık ve aldanma, ebedî kurtuluş ve saâdet sermayesini zâyi etmekle olur.”
Râgıb el-İsfahânî (rah.) buyurdu ki: Âhiret gününde aldanmış olanlar, Allâhü Teâlâ’ya verdikleri sözlerde durmayıp bu sebeple Cenâb-ı Hak tarafından kendilerine vaad olunan şeylerden mahrum kalanlardır. Nitekim Âl-i İmrân Sûresi’nin 77. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “Fakat onlar, Allâhü Teâlâ’nın ahdini ve kendi yeminlerini, az bir şey mukabilinde değiştiriverirler.” buyurulmuştur.
Denilmiştir ki: İnsanlardan kıyamet günü, aldanmış olarak gelecekler üç sınıftır. Birincisi: Bir âlimdir ki insanlara ilim öğretir. İlim öğrettiği kimseler, o ilimle amel ederler; fakat kendisi amel etmez. Bu sebeple başkaları, onun ilmiyle Cennet’e girerken o, Cehennem’e düşer.
İkincisi: Bir efendidir ki Allâhü Teâlâ’nın kendisine bahşetmiş olduğu malla, isyan ve günahta bulunmuştur. Onun kölesi ise efendisinin malından aldığı güç ve kuvvetle Allâhü Teâlâ’ya itaat etmiştir. Bu sebeple köle, o maldan aldığı kuvvetle Cennet’e girerken, efendisi günah işlemekle Cehennem’e girer.
Üçüncüsü: Bir babadır ki malıyla cimrilikte bulunmuş ve Allâhü Teâlâ’ya karşı günah işlemiştir. Evladı ise babasından kalan mala vâris olmuştur. Babası Cehennem’e girerken, evladı, o maldan yaptığı hayırlı infaklar sebebiyle Cennet’e girer. Hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Allâhü Teâlâ’ya kavuşan (ölen) her insan mutlaka pişman olacaktır; Günahkâr bir kimse ise iyilik yapmadığı (tevbe etmediği) için; sâlih bir kimse ise iyiliklerini artırmadığı için (pişman olur).”
Hicrî: 15 Muharrem 1447 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder