19 Mayıs 2024 Pazar

KOĞUCULUK (LAF TAŞIMAK) HARAMDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْكَذِبُ يُسَوِّدُ الْوَجْهَ وَالنَّمِيمَةُ عَذَابُ الْقَبْرِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : يالان ، يوزى قرارتر ؛ نممه ( لاف طاشيمق ) إيسه قبر عذابى ( نه سبب ) دير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Yalan, yüzü karartır; nemîme (laf taşımak) ise kabir azâbı(na sebep)tir.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:    11  Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

 

KOĞUCULUK (LAF TAŞIMAK) HARAMDIR

 

İnsanların arasını bozmak için laf getirip götürerek birbirine düşürmeye nemîme (koğuculuk); bu işi yapan kimseye de nemmâm yani koğucu denilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Nemîme nedir?” diye suâl ettiler. Ashâb-ı Kirâm: Allah ve Resûlü daha iyi bilir.” dediler. Peygamberimiz (s.a.v.), “İnsanların arasını bozmak için birbirine laf taşımaktır.” buyurdular.

Koğuculuk haramdır, en büyük günahlardan ve cemiyet için en büyük musibetlerdendir. Kaçınılması lâzım gelen bir kusur olarak görülmemesi ve insanlar arasında yayılması, daha büyük bir felakettir. Koğucu, kabirde azâba uğrar, kıyamet gününde de Allâhü Teâlâ’nın rahmetinden ümitsiz kalır, Cehennem’e atılır. Bundan dolayı koğuculuk yapanlar, yaptıklarına pişman olup tevbe ve istiğfar etmelidir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), “Dikkat edin! Size en şerli olan kimseyi haber vereyim mi?” buyurdular.

Ashâb-ı Kirâm Hazretleri, “Buyurun, yâ Resûlallah!” dediler. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz, “En şerli olanlarınız, laf taşıyıp insanların arasını bozanlar, haddi aşanlar ve zulmedenlerdir.” buyurdular.

 

MUTFAĞIMIZ: Sebzeli Köfte (10 Kişilik)

 

Malzemeler: Patates 4 adet, biber, havuç ve domates 2’şer adet, kabak 1 adet, bezelye 1 su bardağı, sıvı yağ 1 çay bardağı, salça 3 kaşık, tuz 2 çay kaşığı.

Köfte malzemeleri: Kıyma yarım kg, yumurta ve soğan 1’er adet, maydanoz yarım bağ, ekmek 3-4 dilim, sarımsak 3 diş, kimyon, karabiber ve tuz.

Köfte hazırlama: Köfte malzemeleri karıştırılıp özleşene kadar yoğrulur. Köfte misket şeklinde hazırlanır ve tavada pişirilir.

Yapılışı: Sebzeler yemeklik doğranır. Soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra salça eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Sarımsaklar, diğer sebzeler ilave edilir. Sonra köftelerle birlikte bir tepsiye alınıp 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilip ikram edilir.

Hicrî:    11 Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder