11 Mayıs 2024 Cumartesi

HALİFEYE NASİHATLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا. (م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مؤمن ، مؤمن إيجن ( بارجالرى ) بربرينى باغلايب قوتلنديرن ( صاغلام ) ) بر بنا كبيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mümin, mümin için (parçaları) birbirini bağlayıp kuvvetlendiren (sağlam) bir bina gibidir.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   03  Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

 

HALİFEYE NASİHATLER

 

Ömer bin Abdülaziz (rah.) halife olduğunda, Yezîd er-Rakkâşî’den kendisine nasihat etmesini rica etti. Yezîd (rah.): “Sultanım, halifelerden dâr-ı bekâya yolculuk edenlerin ilki sen olmayacaksın!” dedi.

Ömer bin Abdülaziz (rah.), bir müddet ağladıktan sonra nasihatini biraz daha artırmasını rica etti. O da “Hazret-i Âdem’den sana gelinceye kadar baba ve dedelerinin tamamı vefat ettiler!” dediğinde biraz daha korkusu artıp biraz daha ağladı. Bundan sonra gözlerini silip “Daha tesirli bir nasihat isterim!” dediğinde, Yezîd er-Rakkâşî Hazretleri, “Cennet ile Cehennem’den başka senin için gidilecek bir yer yoktur.” demesi üzerine halife Allah korkusuyla bayıldı.

 

GAZİ HÜSREV BEY VE CAMİİ

 

Gazi Hüsrev Bey, Sultan İkinci Bâyezid’in kızının oğlu ve Bosna sancakbeyidir.

1540 yılında vefat eden Gazi Hüsrev Bey’in hayatı, İslâmiyet’i yaymakla geçti. Emri altında bulunan 10 bin kadar serdengeçti ile hudutlarda devamlı cihâd ile meşgul olurdu. Bu sırada idâresi altında bulunan Saraybosna’yı da imar etmekten geri durmadı. Şehirde pek çok câmi, mescit, medrese, çarşı ve köprü yaptırdı. Kubbelerinin kurşunla kaplı olması sebebiyle daha çok Kurşunlu Medrese diye de anılan Gazi Hüsrev Bey Medresesi, yıllarca bir ilim merkezi olarak hizmet verdi. Yaptırdığı caminin şadırvanlarından yazın soğuk, kışın sıcak akan su, 7 kilometre uzunluğunda su kanalları yapılmak suretiyle şehrin dışından getirilmiştir.

Hüsrev Bey, 1531’de bir vakfiye hazırlamıştır. Bu vakfiyede cami vazifelilerinin; âlim, edepli, sâlih, ârif, sünnet-i seniyyeye riâyet eden, Ehl-i Sünnet ve Cemâat’ten ayrılmayan, hâfız, hutbenin ve namazın şartlarını iyi bilen kimseler olması şart koşulmuştur. Ayrıca camide yapılması şart koşulan bazı ibadetler de şunlardır: Hafızlar her cuma, cuma namazından bir saat önce Kur’ân-ı Kerîm okuyacaklar. Hafızlardan 30 kişi her gün öğle namazından sonra birlikte Kur’ân-ı Kerîm hatmi okuyacaklar, sevabını Peygamber Efendimize (s.a.v.), âline, Ashâb’ına, vakfedenin ruhuna ve bütün Müslümanların ruhlarına bağışlayacaklardır.

Hicrî:    03 Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder