29 Ocak 2018 Pazartesi

TIP İLMİNİ BEYAN EDEN ÂYET-İ KERÎME VE HADÎS-İ ŞERÎF



قَالَ اللهُ تَعَالَى: ... وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ. (سورة الاعراف،  ٣١ )
الله تعالى شويله بيوردى  ( مئآلاً ) : "... و يينز و إيجنز ، إسراف أتمينز . شبهه يوقكى ، او ( الله )  إسراف أدنلرى سومز ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “...Ve yiyiniz ve içiniz, israf da etmeyiniz. Şüphe yok ki, o (Allah) isrâf edenleri sevmez.” 
(A’raf Sûresi, âyet 31)
Hicrî:   30 Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 

TIP İLMİNİ BEYAN EDEN ÂYET-İ KERÎME VE HADÎS-İ ŞERÎF

 
Tıp ilminde mâhir Hıristiyan bir doktor, hadîs âlimlerinden Hüseyin bin Ali el-Vâkidî’ye (rahimehullah):
 “Bilirsiniz ki ilim iki çeşittir: Birisi vücut (tıp) ilmi, diğeri de din ilmidir. Neden sizin kitabınız Kur’ân-ı Kerim’de tıp ilmine dâir hiçbir şey yoktur?” diye sorar. Hüseyin bin Vâkidî (rahimehullah) şöyle cevap verir:
“Muhakkak Allâhü Teâlâ bu ilmin tamamını bir âyetin bir kısmında beyan etmiştir.” Doktor bu âyetin ne olduğunu sorunca: “O âyet (meâlen): “...Ve yiyiniz ve içiniz, israf da etmeyiniz. Şüphe yok ki, o (Allah) isrâf edenleri sevmez.” (A’raf Sûresi, âyet 31) der.” Yani: Allahü Teâlâ’nın sizin için helâl kıldığı yiyecek ve içeceklerden yiyiniz ve içiniz, fakat israf etmeyiniz. Harama hiçbir suretle teşebbüs etmeyin, çok fazla harcamaktan kaçının, kendinize zarar verecek şekilde ve çok yemekten uzak durun.
Bunun üzerine Hıristiyan doktor:
“Peygamberiniz bu mevzuda bir şey söylemiş mi?” diye sorar. Hüseyin bin Vâkidî (rah.) da:
“Evet, Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) de tıp ilmini bir hadîs-i şerîfte beyan etmiştir (toplamıştır). Bu hadîs-i şerîf şudur: “Mide bütün hastalıkların evidir. Bütün hastalıkların baş ilacı da perhizdir. Her bedene alıştığı ve ihtiyaç duyduğu şeyi ver.” Doktor bu cevabı alınca: “Hakîkaten sizin Kitabınız ve Peygamberiniz (en meşhur tıp âlimlerinden) Câlinus’a ihtiyaç bırakmamıştır. (Yani sıhhati muhafaza etmenin ve hastalıkları yok etmenin aslını ve özünü açıklamışlardır), diyerek hayranlığını beyan eder.” (İzhâru’l-Hak, Rahmetullah Hindî)
 

CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂ’I, RU’YET VE BAŞLANGICI

 
Hicrî-Kamerî 1439 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâ‘ı 17 Ocak Çarşamba  günü Türkiye saati ile 05.17’dedir.
Ru’yet ise 17 Ocak Çarşamba Türkiye saati ile 22.49’dadır.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus, ABD, Kolombiya, Peru, Kosta Rika, Meksika, Surinam, Haiti, Küba, Galapagos ve Havai adaları. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 18 Ocak Perşembe günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.
Hicrî:   30 Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder