7 Temmuz 2024 Pazar

MUHARREM AYININ BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ كَانَتْ لَهُ اِبْنَةٌ فَاَدَّبَهَا فَاَحْسَنَ اَدَبَهَا وَعَلَّمَهَا فَاَحْسَنَ تَعْلِيمَهَا وَاَوْسَعَ عَلَيْهَا مِنْ نِعَمِ اللّٰهِ الَّتِي اَسْبَغَ عَلَيْهِ كَانَتْ لَهُ مِنْعَةً وَسُتْرَةً مِنَ النَّارِ. (طب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قز جوجغى اولان كمسه ، اونى أك كوزل شكلده تربيه أدر ، دينينى اونه أك كوزل شكلده أؤكرتر و الله تعالى نيك ، كندسينه إحسان أتديكى نعمتلردن ده اونه إكرام أدرسه او قز ، اونون إيجن كندسنى جهنم ، دن قورويان برده اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kız çocuğu olan kimse, onu en güzel şekilde terbiye eder, dinini ona en güzel şekilde öğretir ve Allâhü Teâlâ’nın, kendisine ihsan ettiği nimetlerden de ona ikram ederse o kız, onun için kendisini Cehennem’den koruyan perde olur.”

 (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:    01  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

MUHARREM AYININ BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ

 

Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında bir defa olmak üzere, 2 rekâtte bir selam vererek, 6 rekât namaz kılınır.

Bu namaz, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir:

“Niyet eyledim yâ Rabbi, senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber...”

1. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî, 11 İhlâs-ı şerîf.

2. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

3. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Tekâsür Sûresi (Elhâkümü’t-tekâsür...), 11 İhlâs-ı şerîf.

4. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

5. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kâfirun Sûresi (Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn...),11 İhlâs-ı şerîf.

6. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

EVLADA İYİ DAVRANMANIN FAZİLETİ

Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ validemiz şöyle anlattı:

“Gayet fakir bir hanım, iki küçük kızını kucağına alarak yanıma gelmişti. Ben de kendisine üç kuru hurma verdim. O hanım, kızların her birine birer hurma verdi. Sonra bir hurmayı da yemek için ağzına götürdü. Bu sırada kızları onu da yemek istediler. Anneleri, yemek istediği hurmayı hemen iki kızı arasında pay etti. (Kendisi ondan bir şey yemedi.)

Onun bu hâli benim hoşuma gitti. Bu yaptığını Resûlullah (s.a.v.) Efendimize anlattım, buyurdular ki:

“Muhakkak bu hurma sebebiyle Allâhü Teâlâ, o kadına Cennet’i vacip kılmıştır. Yahut bu hurma sebebiyle onu Cehennem’den âzât etmiştir.”

Kız çocuklarının nafakası için çalışmak, onları İslâm ahlâkı üzere güzel bir şekilde yetiştirmek, Cehennem’den kurtuluşa sebep olan hayırlı işlerdendir.

Hicrî:    01 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder