23 Nisan 2022 Cumartesi

BALDAKİ HİKMETLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَلَيْكُمْ بِالشِّفَاءَيْنِ اَلْعَسَلِ وَالْقُرْآنِ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  سزه إيكى شفاي تاوسيه أده رم . برى بال ، ديكرى إيسه قرآن كريم ، در . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Size iki şifâyı tavsiye ederim: Biri bal, diğeri ise Kur’ân-ı Kerîm’dir.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  22   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

BALDAKİ HİKMETLER

 

Nahl Sûresi’nin 69. âyet-i kerîmesinde Allâhü Teâlâ, arıya şöyle ilhâm ettiğini beyan buyurmuştur (meâlen): “Sonra meyve (ve çiçek)lerin hepsinden ye de Rabb’inin (bal yapmakta) kolaylık gösterdiği yollara git. İçlerinden renkleri muhtelif bir şerbet çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz ki, bunda tefekkür eden bir kavim için elbette bir ibret vardır.”

Ashâb-ı Kirâm’dan bir zât, Resûlullah Efendimize (s.a.v.) gelerek “Yâ Resûlallah, kardeşimin karnı ağrıyor, (ne tavsiye buyurursunuz?)” dedi. “Ona bal (şerbeti) içir.” buyurdular. O da kardeşine bal içirdi. Fakat kardeşinin ağrısı geçmediği gibi bir de ishal oldu. Tekrar Efendimize (s.a.v.) geldi. Olanları anlattı. Efendimiz (s.a.v.) yine “Ona bal (şerbeti) içir.” buyurdular. Sahâbî gidip kardeşine ikinci defa bal içirdi. Yine aynı şey oldu. Gelip Resûlullâh’a (s.a.v.) “Yâ Resûlallah, içirdim ama fayda vermedi.” dedi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de “Git, ona tekrar bal içir. Şüphesiz, Allâhü Teâlâ, (onda insanlar için şifa vardır) sözünde doğrudur, kardeşinin karnı ise (bu husûsta) yalancı çıkmıştır.” buyurdular. Sahâbî gidip kardeşine tekrar bal içirince bu defa Allâh’ın izni ile şifâ buldu.

Bal, insanların birçok hastalıkları için şifadır. Şifa olarak tek başına kullanılmakla birlikte şifalı birçok macunun da ana maddesidir. Ayrıca eskiden içecek ve ilaçlara tatlandırıcı olarak bal konulurdu.

Hadîs-i şerîflerde bildirildiği üzere “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), tatlı şeyleri ve balı severdi.” Bal da tatlı olduğu hâlde ayrıca zikredilmesi onun kıymet ve meziyetine işaret içindir. Yine bu hadîs-i şerîften anlaşılıyor ki leziz ve tatlı yiyecekleri sevmek ve yemek, zühd ve takvâya muhalif değildir. Bir de insan, hem kendi yiyor hem de infâk ediyorsa hiç değildir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Yeryüzünden (kıymet ve hakikati) ilk kaldırılacak olan nimet, baldır.”

 Hicrî:  22  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder