1 Mayıs 2019 Çarşamba

ORUÇ NİYET BAKIMINDAN İKİ KISIMDIR



سُئِلَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  عَنْ أَكْثَرِ مَا يُدْخِلُ النَّاسَ الْجَنَّةَ فَقَالَ تَقْوَى اللهِ وَحُسْنُ الْخُلُقِ. (ت)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  إنسانلريك جنته كرمسينه أك جوق وسيله اولان شى نه در ؟ ديه سورولدى . " الله دان قورقمق و كوزل آخلاقدر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve selleme “İnsanların cennete girmesine en çok vesîle olan şey nedir?” diye soruldu. “Allah’tan korkmak ve güzel ahlâktır.” buyurdular. 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   26  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   


ORUÇ NİYET BAKIMINDAN İKİ KISIMDIR

 
Geceden (imsaktan önce) niyet îcâb eden oruçlar:
Ramazân-ı şerîf orucunun kazâsı, nâfileden bozulan ve günü gününe tutulan oruç, keffâret oruçları, zamanı belli olmayan nezir oruçları. Bunlarda mutlaka geceden niyet şarttır.
Geceden (imsaktan önce) niyet îcâb etmeyen oruçlar:
Ramazân-ı şerîf ayında tutulan oruç, zamanı muayyen olan nezir orucu ve nâfile oruçlar. Bunlara geceden niyet şart değildir. Gece niyet edilebildiği gibi, gündüz kaba kuşluğa kadar da niyet edilebilir. Ramazan günlerinde ister mutlak oruca niyet edilsin, isterse nâfileye veya başka bir vâcibe niyet edilsin, oruç Ramazan orucu olur. (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neş.)
 
ŞÂBAN AYININ 27. GECESİNDE KILINACAK NAMAZ
Şâban ayının 27’nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rekât teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra istenilen herhangi bir sûre okunur. Namaza “Yâ Rabbi, beni Resûl-i Zîşân Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimizi (s.a.v.) ve mübârek ayını bana hem şefâatçi ve hem de şâhid eyle.” diye niyet edip tekbir alır.
Namazdan sonra: 70 defa İstiğfâr-ı şerîf:
“Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk.”  
100 defa da: “Allâhümme salli alâ rûh-i Muhammedin fi’l-ervâh ve salli alâ cesed-i Muhammedin fi’l-ecsâd ve salli alâ kabr-i Muhammedin fil-kubûr.” salevât-ı şerîfesini okuyup “Yâ Rabbi, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
 
RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RÜ’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1440 yılı Ramazan ayı ictimâı 05 Mayıs Pazar günü Türkiye saati ile 01.45’tedir. Ru’yet ise 05 Mayıs Pazar Türkiye saati ile 15.10’dadır.
Hilâl’in görüldüğü yerler; Türkiye, Almanya, Avusturya, Mısır, Cezayir, Tunus, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Güney Afrika, Senegal, Kenya, Şili, Meksika, Cezayir, Fas. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 06 Mayıs Pazartesi günü de Ramazan ayının 1. günüdür.
Hicrî:   26  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder