قَالَ أَبُو هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : مَا رَأَيْتُ أَحَدًا أَكْثَرَ مَشْوَرَةً لِأَصْحَابِهِ مِنْ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. (ت)
أبو هريره رضى الله عنه شويله بيوردى : معيتى إيله إستشاره أتمك حصوصنده رسول الله ﷺ ، يك يابتغى إستشاره دن دها جوق إستشاره أدن هيج كمسه كورمدم . "
Ebû Hüreyre radıyallâhü anh şöyle buyurdu: “Maiyeti ile istişare etmek husûsunda Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’in yaptığı istişareden daha çok istişare eden hiç kimse görmedim.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 16 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
KİMİNLE İSTİŞÂRE EDİLMELİ
İmâm Mâverdî rahimehullâh şöyle buyurmuştur:
İstişare edilecek kimsede şu beş vasıf bulunmalıdır:
- Kâmil bir akla ve istişare edilecek husûsla alâkalı bir tecrübeye sahip olmalıdır. Zira tecrübe arttıkça fikir de artar. Hikmet ehli bir zât demiştir ki: “Tecrübenin sonu yoktur, akıllı kimse ise her tecrübe ile aklını ziyadeleştirir. Akıl sahibi olan kimselerden yardım isteyen ise umduğu şeye nâil olur.”
- Din ve takvâ ehli olmalıdır. Zira bu, her hayrın aslı ve kurtuluşun kapısıdır. Din ve takvâ ehli olan bir kimse güvenilirdir ve verdiği kararlar da isabetli olur.
- Dostça nasihatte bulunmalıdır. Zira muhabbetle yapılan bir nasihat, doğru düşüncelere ve fikirlere ulaşmaya vesile olur. Hikmet ehli bir zât demiştir ki: “Doğru ve akıllı olan, haset etmeyen; zeki ve kin gütmeyen kimselerle istişare et!”
- Kendisini meşgul eden, işlerini yapmaktan alıkoyan her türlü gam ve kederden aklı ve fikri sâlim olmalıdır. Zira aklı, gam ve kederle meşgul olan kimse doğru görüş bildirmekte noksan, zihni doğruyu hatırlamaktan âcizdir.
- İstişâre olunan husûsta kendisinin bir menfaati ve nefsânî arzusu olmamalıdır. Çünkü menfaat çekicidir; arzular avcıdır, insanı doğru yoldan ayırır. Menfaat ve nefsin arzusu karışan fikir ise bozuktur.
YANIKLAR
Yanık, yüksek sıcaklıktaki bir ısıya maruz kalma neticesinde meydana gelen doku bozulmasıdır. Yanıklar, 3 farklı derecede olabilir:
1. derece yanıklarda; deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir.
2. derece yanıklarda; deride, içi su dolu kabarcıklar vardır. Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.
3. derece yanıklarda; derinin bütün tabakaları zarar görür. Bilhâssa kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde tesiri görülür. Sinirler zarar gördüğü için ağrı olmaz.
Hicrî: 16 Şevvâl 1446 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder