24 Kasım 2024 Pazar

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: ÛD-I HİNDÎ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَمْثَلَ مَا تَدَاوَيْتُمْ بِهِ الْحِجَامَةُ وَالْقُسْطُ الْبَحْرِيُّ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزيك كندسيله تداوى اولديغونوز شيلريك أك فايدالسى حجامات و عودى هنديدر  . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sizin kendisiyle tedavi olduğunuz şeylerin en faydalısı hacâmat ve ûd-ı hindîdir.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:    22  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: ÛD-I HİNDÎ

 

Ûd-i Hindî veya diğer adıyla kust-ı bahrî, hoş kokulu bir bitkidir. Dallarından buhur-tütsü yapılır, etrafa hoş kokusu yayılır. Boğaz ağrısına faydalıdır. Kurutma husûsiyeti vardır, vücuttaki rutubeti, balgamı kurutur. Gazları giderir. Ûdun tabiatı sıcak ve kurudur. İç-karın âzâlarına ve dimağa kuvvet verir.

Fahr-i Kâinat (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri: “Ûd-ı Hindî kullanın. Zira onda yedi türlü derde şifa vardır. Bunlardan biri zâtülcenptir (akciğer zarı iltihabı)” diye buyurmuştur.

Fahr-i Âlem sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem, “Zâtülcenbi, ûd-i hindî ve zeytinyağı ile tedavi ediniz” buyurmuşlar.

Zâtülcenb için ûd-i hindî, su ile hastaya içirilirdi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir gün Hz. Âişe (r. anhâ) vâlidemizin yanına girdi. Burnundan kan akan bir çocuk gördü.

“Bu nedir?” diye sordu.

“Yâ Resûlallah, boğazı ağrıyor yahut başında ağrısı var.” diye cevap verdiler.

Fahr-i Âlem (s.a.v.): “Sizden birinizin çocuğuna boğaz ağrısı -yahut baş ağrısı- ârız olsa, ûd-i hindî alsın da su ile ezip suyunu burnuna damlatsın.” buyurdular.

Hz. Âişe radıyallâhü anhâ vâlidemiz, “O çocuğa öyle yaptılar, şifa buldu” demiştir.

 

YAĞMUR BULUTLARI NEDEN KOYU RENKTEDİR?

 

Havadaki su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan bulutlarda, su damlacıkları ve buz kristalleri bulunur. Bu nedenle bulutlar beyaz görünür. Beyaz bulutlarda yağmur damlacıkları azdır.

Ancak bulutların içindeki yağmur damlacığı miktarı arttıkça yani bulut büyüyüp kalınlaştıkça güneş ışıklarının büyük kısmı, bulutlar tarafından geri yansıtılır ve emilir. Bu sebeple daha az miktarda güneş ışığı, bulutların alt kısmına ulaşabilir. Yani yoğun bulutlar, güneş ışığının önemli bir kısmının yerin yüzeyine ulaşmasını engeller. Bu sebeple güneş ışıkları, bulutun içinden geçip yere yeterince ulaşamaz. Güneş ışığını yansıtamadığı için de rengi koyu görülür.

Hicrî:      22 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder