16 Nisan 2018 Pazartesi

ÇOCUĞUN EMZİRİLMESİ SÜNNET-İ İSLÂMİYEDENDİR



قَالَ اللَّهُ تَعَالَى: اَلشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشَاءِ وَاللهُ يَعِدُكُمْ مَغْفِرَةً مِنْهُ وَفَضْلًا وَاللهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ. (سورة البقرة  ٢٦۸ )
الله تعالى شويله بويوردى ( مئآلا )  :  " شيطان سزى فقيرلكله قورقوطور و سزه جركين شيلر إيله أمر أدر . الله إيسه كندى لطفندان بر مغفرت و فضل  ( كَرَمْ ) وعد بويورور . الله تعالى واسىع ( لطف و إحسانى بول ) و عاليم در ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size çirkin şeyler ile emreder. Allah ise kendi lütfundan bir mağfiret ve fazl (u kerem) vaad buyurur. Allâhü Teâlâ vâsi’ (lütuf ve ihsânı bol) ve alîmdir.” 
(Bakara Sûresi, âyet 268)
Hicrî:   29  Receb  1439  Fazilet Takvimi

ÇOCUĞUN EMZİRİLMESİ SÜNNET-İ İSLÂMİYEDENDİR

Çocuğun velîsi üzerindeki haklarından birisi annesinin emzirmesidir. Zîrâ bu İslâm sünnetindendir. Kur’ân-ı Azîmü’ş-Şân’da (meâlen): “Anneler, evlâdlarını irdâ’ ederler (emzirirler)...” buyurulmuştur. (Bakara sûresi, âyet 233)
Çocuklar için en faydalı gıda annesinin sütüdür. Hadîs-i şerîfte: “Çocuk için annesinin sütünden daha hayırlı bir şey yoktur.” buyrulmuştur. Eğer annesi olmaz ise veyâhud annesinin sütü olmaz ise o zaman evlâdı emzirmek için akıllı, aslı pâk ve iyi huy sâhibi olan bir sütanne bulmak dikkat olunacak mühim bir husustur. Zîrâ, hayır da şer de sütten sirâyet eder. Bu hâlde, kötü ahlâklı ve ahmak bir kadının emzirmesi zararlıdır. Çünkü ondaki fenâlığın eseri, bir gün o çocukta ortaya çıkar.
Bir hadîs-i şerîfte: “Emzirilen çocuk, emziren kadının ahlâkıyla ahlaklanır.” buyurulmuştur.
ŞÂBÂN-I ŞERÎF
Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizin ayıdır. Bu îtibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.
Şâbân-ı şerîf ayı, şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, mü’minlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.
Bu ayın birinci gecesinde, yani bu akşam, her rek’atte bir Fâtiha, üç Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbih namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
ŞÂBAN AYI İCTİMÂ’I, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî Kamerî 1439 yılı Şâban ayı ictima‘ı 16 Nisan Pazartesi günü Türkiye saati ile 04.57’dir.
Ru’yet ise 16 Nisan Pazartesi Türkiye saati ile 16.42’dir.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Libya, Cezayir, Yemen, Etiyopya, Sudan, Çad, Nijer, Libya, Mısır, Brezilya, Surinam, Kolombiya, Arjantin, Peru, Şili.
Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya’dan görülemeyecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 17 Nisan Salı günü de Şâban ayının 1. günüdür.
Hicrî:   29  Receb  1439  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder