5 Temmuz 2024 Cuma

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ. (م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رمضان ( آي اوروجن ) دان صوكره أك فضيلتلى اوروج ، الله تعالى نيك آي اولان محرم اوروجودر . فرض نمازلردان صوكره أك فضيلتلى نماز ، كجه نمازيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Ramazan (ayı orucun)dan sonra en faziletli oruç, Allâhü Teâlâ’nın ayı olan muharrem orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:    29  Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET

 

Zilhicce ayının son gecesi, mümkünse bir Tesbîh Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.

Akşam namazı ile yatsı namazı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi! Geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i İlâhiyye’ne ve rızâ-yı İlâhî’ne mazhar eyle.” Her rekâtte; 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rekâtte bir selam verilir. Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve dua edilir.

Zilhicce ayının son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak, faziletli bir ibadettir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

 

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzuruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak, faziletli ibadetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak, gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevabı verilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

MUHARREM AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1446 yılı Muharrem ayı ictimâı, 6 Temmuz Cumartesi günü, Türkiye saati ile 01.59’dadır.

Ru’yet ise 6 Temmuz Cumartesi, Türkiye saati ile 14.31’dedir.

Hilâl ilk olarak: Asya Kıtası’ndan ve Afrika Kıtası’nın orta kesimlerinden itibaren batı taraflara doğru görülmeye başlayacaktır.

Hicrî:    29 Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder