20 Mayıs 2024 Pazartesi

FİL VAK‘ASI -1


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : صَلَاةٌ فِي مَسْجِدِي هٰذَا أَفْضَلُ مِنْ أَلْفِ صَلَاةٍ فِيمَا سِوَاهُ إِلَّا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ. (ق)‏

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بنم شو مسجدم ( مسجدى نبوى ) ده قلنان بر نماز ، - مسجدى حرام خارج – ديكر مسجدلرده قلنان بيك نمازدان دها فضيلتليدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Benim şu mescidim (Mescid-i Nebevî)de kılınan bir namaz, -Mescid-i Harâm hariç- diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha faziletlidir.”

 (Müttefekun Aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Hicrî:    12  Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

 

FİL VAK‘ASI -1

 

Kâbe-i Muazzama’yı, Mevlâ’nın emriyle, Âdem aleyhisselâm inşa etmişti. Nuh Tufanı’ndan sonra da Hz. İbrahim aleyhisselâm ve oğlu İsmail aleyhisselâm beraberce -yeniden- inşa ettiler. İnşası tamamlandıktan sonra kendileri tavaf ettiler. Cenâb-ı Hakk’ın emriyle insanları da haccetmeye davet ettiler. Bu mübarek Kâbe, ibadet edenler, rükû ve secde yapanlar için tertemizdi, içinde heykel, put ve benzeri şeyler yoktu. Ancak, sonradan müşrikler oraya, elleri ile yapıp taptıkları putları doldurdu. Etraftan gelen ziyaretçiler, putlara kurban kesmeye başladı. Şirk, aldı başını yürüdü.

Kâbe-i Muazzama’nın, Araplar ve kudsiyetini takdir edebilen herkes yanında müstesnâ bir ehemmiyeti vardı. İnşâ olunduğu zamandan beri uzaktan-yakından pek çok insan, onu ziyarete gelirdi. Kâbe-i Muazzama’yı ziyaret için Mekke-i Mükerreme’ye gelenler, orada ticaret de yaparlardı. Arazisinde ziraat mümkün olmadığından Mekke’den, Yemen’e ve Şam’a ticaret kervanları gidip gelirdi. Bu sebeple Mekke şehri, insanların toplandığı, kaynaştığı, mühim bir ziyaret yeri ve ayrıca mühim bir ticaret merkeziydi.

Mekke’nin bu itibarını bir türlü çekemeyen, Habeşistan kralının Yemen Valisi Ebrehe, San’a şehrinde büyük bir bina yaptırdı ve etrafa haberler göndererek “Bu insanlar, niye gidip Arapların Kâbe’sini ziyaret ediyorlar? Buraya gelsinler, benim binamı ziyaret etsinler, hem ben, gelenleri burada yedirip içirip, gayet güzel ağırlayacağım.” dedi.

Onun bu hareketi Arapların, bilhâssa Kureyş’in çok ağrına gitti. Kinâne kabilesinden birkaç kişi, Ebrehe’nin binasına geldiler. Ebrehe onlara, -kendi mukaddes binalarını bırakarak bana geldiler diye- çok alâka gösterdi. Yedirdi, içirdi, o gece o binada müsafir etti. Fakat onlar, geceleyin binayı, tahrip ettiler ve kirletip gittiler. Sabahleyin bunu gören Ebrehe, âdetâ öfkesinden kudurdu. Kâbe’yi yıkmak için fillerle takviyeli bir ordu hazırlattı. -Devamı yarın-

Hicrî:    12 Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder