13 Nisan 2016 Çarşamba

HÂTEM-İ ESAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ أَحَبَّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللهِ بَعْدَ الْفَرَائِضِ إِدْخَالُ السُّرُورِ عَلَى الْمُسْلِمِ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :"أك فضيلتلى كونونوز جمعه كونودر . اؤيليسه او كونده بانه جوقجه صلوات اوقويونوز . زيرا اوقودوغونوز صلواتنز بانه آرض اولونور ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak, farzlardan sonra Allâhü Teâlâ’ya amellerin en sevimlisi Müslümanı sevindirmektir.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   06  Receb  1437  Fazilet Takvimi

HÂTEM-İ ESAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLER


Horasan evliyâsından olan Hâtem-i Esam Hazretleri (v. 852) Şakîk-i Belhî’nin (rah.) talebesidir.
Hâtem-i Esam Hazretleri buyurdular ki:
• “Her sabah kalktığımda şeytan bana: “Ne yiyeceksin, ne giyeceksin, nerede kalacaksın?” der. Ben de:
• “Ölümü yiyeceğim, kefeni giyeceğim ve kabirde kalacağım.” diye cevap veririm. (Risâle-i Kuşeyriyye)
• “Üç yerde nefsine karşı şöyle taahhütte bulun: Bir şey yaparken Allâhü Teâlâ’nın hâzır ve nâzır olduğunu, bir şey söylediğin zaman Allâhü Teâlâ’nın seni işittiğini, susup konuşmadığında da Allâhü Teâlâ’nın senin kalbinden geçenleri bildiğini hatırında tut, unutma.” (Tabakâtü’l-Evliyâ)
• “Kendin için ne arzu edersin” diye sordular. Buyurdu ki: “Sabahtan akşama kadar âfiyet isterim.” Sen bütün günlerinde zaten âfiyette değil misin ki denilince “Benim âfiyette olduğum gün, Allâhü Teâlâ’ya hiç isyan etmediğim gündür” buyurmuştur. (Risâle-i Kuşeyriyye)
• “Dört şeyi yapmadan dört şeyi iddia eden yalancıdır:
Rabbini sevdiğini iddiâ ettiği hâlde onun haram kıldığı şeylerden sakınmayan,
Cennete girmeyi istediğini iddiâ ettiği hâlde, Allah yolunda malından harcamayan,
Resûlullah (s.a.v.)’i sevdiğini iddia ettiği hâlde onun sünnetlerine uymayan,
Yüksek derecelere nâil olmak istediği hâlde fakir ve miskinlerle arkadaş olmayan.” (Tenbihü’l-Gâfilîn)

BEYİT:

Zâlimlere mehl olmasa matlûb-ı ilâhî
Bir demde yıkar âlemi mazlumların âhı. (Sırrı Paşa)
(Allâhü Teâlâ zâlimlere mühlet vermese mazlumların ahları bir anda âlemi yıkardı.)
Hicrî:   13  Receb  1437  Fazilet Takvimi




İHLÂS SÛRESİNİN FAZİLETLERİ




جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ إِنِّي أُحِبُّ هَذِهِ السُّورَةَ قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حُبُّكَ إِيَّاهَا أَدْخَلَكَ الْجَنَّةَ. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :"كم صباح اون دفعه ، آقشام اون دفعه بانه صلوات اوقورسه قيامت كونو شفاعتمه نائل اولور ."
Bir kimse Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) ‘Yâ Resûlallah! Ben, şu Kul hüvallâhü ehad sûresini (okumayı ve dinlemeyi) seviyorum’ dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘Ona olan sevgin, seni cennete girdirir.’ buyurdular.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   05  Receb  1437  Fazilet Takvimi

İHLÂS SÛRESİNİN FAZİLETLERİ


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Yedi kat gökler ve yedi kat yer Kul hüvallâhü ehad’ üzerine kurulmuştur (Allâhü Teâlâ’nın birliğine delâlet için yaratılmışlardır).” (Câmiulkebîr).
“Kul hüvallâhü ehad sûresini okuyan Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini okumuş gibi olur.” (Ahmed ve Nesâî)
“Yatağına Fâtiha ve Kul hüvallâhü ehad sûresini okuyup yattığın zaman ölüm hâriç her şeyden emîn olursun.” (Bezzâr)
“Kim yatağına geldiğinde üç defa Kul hüvallâhü ehad sûresini ve Muavvizeteyn (Felak ve Nas) sûrelerini okursa; eğer -o gece- vefat ederse şehîd olarak ölür. Yaşarsa günahları bağışlanmış olarak yaşar.”
“Sabah ve akşam Kul hüvallâhü ehad, Felak ve Nâs sûrelerini üç defa oku, her şeyde sana yeter (Her türlü kötülüğü defeder.)” (Ebû Dâvûd, Tirmizî)
“Kim bir kabristandan geçer de Kul hüvallâhü ehad sûresini on bir defa okur, sonra sevabını ölülere hediye ederse, kabristandaki ölüler adedince okuyana ecir verilir.” (Selefî)
“Kim her gün elli defa Kul hüvallâhü ehad suresini okursa kıyâmet gününde ona “Ey Allâhü Teâlâ’yı medheden kişi, kalk ve cennete gir” denilir.”
 “Kim Kul hüvallâhü ehad suresini namaz abdesti gibi kâmil abdest alıp Fâtiha ile başlayarak yüz defa okursa Allâhü Teâlâ her harf için on hasene (sevap) yazar, on derece yükseltir ve cennette ona on köşk binâ olunur.” (Beyhakî, Şuabu’l-İman)
 “Kim her gün Kul hüvallâhü ehad sûresini iki yüz defa okursa -kul hakkı hâriç- elli senelik günahları bağışlanır.” (Tirmizî)
“Kim arefe akşamı Kul hüvallâhü ehad suresini bin defa okursa Allâhü Teâlâ ona istediği şeyi verir.”
Hicrî:   12  Receb  1437  Fazilet Takvimi



SİZİN İÇİN BU GÜN DAHA HAYIRLI




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِنَّ الْفَاقَةَ لِاَصْحَابِى سَعَادَةٌ وَاِنَّ الْغِنَى لِلْمُؤْمِنِ فِى آخِرِ الزَّمَانِ سَعَادَةٌ. (كنز)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :قول مؤمن قردشينه ياردمجى اولديغو متدتجه الله تعالى ده او قولونون ياردمجسيدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ashâbım için fakirlik saâdettir. Âhir zamandaki müminler için ise zenginlik saâdettir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   04  Receb  1437  Fazilet Takvimi

SİZİN İÇİN BU GÜN DAHA HAYIRLI


Hz. Aliyyü’l-Murtezâ (k.v.) anlatıyor:
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) ile beraber mescidde oturuyorduk. Bu sırada Mus’ab bin Umeyr (r.a.) geldi. Üzerinde eski ve yamalı bir elbise vardı. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) onu görünce, onun Müslüman olmadan önce içinde bulunduğu imkânlar ile şimdiki hâlinden dolayı gözyaşlarını tutamadı.
Sonra Resûlullâh (s.a.v.) Ashâbına şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz (zengin olup) sabahleyin bir elbise, akşamleyin başka bir elbise giydiği, önüne bir tabağın konulup öbürünün kaldırıldığı ve Kâbe’nin (örtü ile) örtüldüğü gibi siz de evlerinizi örttüğünüz zaman ne yapardınız, hâliniz nasıl olurdu? Ashâb,
“Yâ Resûlallah! O günkü hâlimiz bu günkünden daha iyi olurdu. Geçim sıkıntımız olmaz ve biz de kendimizi (ilim ve) ibâdete verirdik.” dediler. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Hayır, hiç de sizin zannettiğiniz gibi olmazdı. Siz bugün o günkünden daha hayırlısınız. (Çünkü zengin malı ile meşgul olur; ilim ve ibâdet için vakit ayıramaz.)” (Sünen-i Tirmizî)

MUTFAĞIMIZ: FIRINDA PEYNİRLİ EKMEK

Malzemeler:
Yarım bayat ekmek
1 bardak süt
1 adet yumurta
1 adet domates ve sivri biber
1 dilim kaşar peynir
Hazırlanışı:
Sütün içine yumurta kırılıp karıştırılır, dilimlenip tepsiye dizilen bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Rendelenmiş kaşar peynir serpilir. Domates ve biber dilimlenip ekmeklerin üzerine döşenir. Sıcak fırında 20 dakika pişirerek ikram edilir.
Hicrî:   11  Receb  1437  Fazilet Takvimi


RECEB AYININ FAZÎLETİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَاللهِ إِنِّي لَأَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ فِي الْيَوْمِ أَكْثَرَ مِنْ سَبْعِينَ مَرَّةً. (خ)
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً ) : " بو كون ( قيامت كونونده كافرلريك ) آغزلارنى مهورلريز و بزه أللرى سويلر و نلر قازانر اولدقلرينه دائر آياقلرى شاهدلك أدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Vallâhi ben, günde yetmiş defadan çok Allah’tan mağfi ret diliyor ve ona tevbe ediyorum.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:  03  Receb  1437  Fazilet Takvimi

RECEB AYININ FAZÎLETİ


Peygamber Efendimiz aleyhissalâtü vesselâm Şa‘bân hilâlini gördüğünde: Allâhü Teâlâ’ya, Receb ve Şa‘bân ayını bereketli kılması ve Ramazân’a ulaştırması için duâ ederdi. Hadîs-i şerîfte “İnsanların en hayırlısı ömrü uzun, ameli güzel olandır” buyurulmuştur.
Selef-i sâlihîn: Ashâb-ı Kirâm ve Tâbiîn efendilerimiz Ramazân orucu tutmak yahut hacdan dönmek gibi sâlih bir amel işledikten sonra ruhlarını teslim etmeyi dilerler ve “Kim bu hal ile ölürse günahları bağışlanır” derlerdi.
Sâlihlerden bir zât Receb ayından önce hastalandı. “Ben Allâhü Teâlâ’ya vefâtımı Receb ayına kadar te’hîr etmesi için dua ettim. Zîrâ Allâhü Teâlâ’nın bu ayda cehennemden âzâd ettiği kulları olduğunu işittim” dedi. Cenâb-ı Hak onun duâsını kabûl etti ve Receb ayında vefât eyledi.
Muhakkak Receb ayı hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Ebûbekir Verrâk (rh.) dedi ki: Receb ayı zirâatin ekileceği, Şa‘bân ayı sulanacağı, Ramazân-ı şerîf ise ziraatin hasad edileceği aydır. Receb ayı rüzgâr, Şa‘bân ayı bulut, Ramazân-ı şerîf de yağmur gibidir.
Sene ağaç gibidir. Receb ayı yaprak açma zamanı, Şa‘bân ayı tomurcuk zamanı, Ramazân-ı şerîf meyve verme zamanıdır. Mü’minler de bu meyveleri devşirirler. 
Receb ayının Allâh’ın ayı olması onun şeref ve fazîletini gösterir. Haram aylardandır. Öyleyse onun hakkına riâyet etmeli, onu ibâdetlerle geçirmeli ve günahlardan sakınmalıdır. (Fezâilüşşühûr vel-eyyâm, Abdülganî Nablusi)
Bu ayda oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Receb ayından bir gün oruç tutan bir sene oruç tutmuş gibi olur. Kim Receb ayından yedi gün oruç tutarsa cehennemin yedi kapısı ona kapanır. Kim bu aydan sekiz gün oruç tutarsa cennetin sekiz kapısı ona açılır. Kim on gün oruç tutarsa istediği şeyi Allâhü Teâlâ muhakkak verir…” (Şüabu’l-Îmân, Beyhakî)
Hicrî:   10  Receb  1437  Fazilet Takvimi